15 способів зберегти хліб свіжим

 

Іноді кажуть: "Навіть хліба немає", маючи на увазі, що він повинен завжди бути в кожному домі. І бажано свіжий. Існує декілька способів, як можна зберегти хлібчик, 
щоб він не черствів, не пліснявів і зберігав свій аромат та смак.

Спосіб №1 
Для найкращого зберігання хліба важливим є те, в чому він зберігається. За старих часів було прийнято загортати хліб у лляний або полотняний рушник, бажано однотонний. Ще наші предки встановили, що якщо хліб загортати в чистий білий папір або тканину, то висихання сповільнюється і хліб зберігає свої властивості до 7 днів. 

Спосіб №2 
Цікавим є той факт, що хліб швидше за все черствіє при температурі + 2°С – а саме стільки на верхній полиці холодильника. Справа в тому, що свіжий хлібчик має певну вологість (в середньому близько 50%), а в результаті зберігання волога з нього випаровується і хліб починає черствіти. Причому найбільш інтенсивно процес випаровування вологи з нього йде при температурі 0-2°С. Тому зберігати хліб краще при кімнатній температурі або в морозильній камері, але не в холодильнику. 

Спосіб №3
Сьогодні багато людей зберігає хліб в поліетиленових пакетах. Але фахівці зауважують, що їх небажано використовувати по декілька разів. А ще краще зберігається хліб в поліетиленових пакетах з отворами. Це дозволяє йому не черствіти і попереджає появу цвілі протягом 4-5 днів. Отвори можна зробити діркопробивачем. 

Спосіб №4
Ще один сучасний варіант – спеціальні мішечки, які продаються в супермаркетах і господарських відділах магазинів. Вони складаються з трьох шарів: верхній шар і прокладка з бавовняної тканини, а між ними – прошарок з перфорованого поліетилену. Подібні мішечки дозволяють зберегти корисні речовини хліба та його свіжість протягом тривалого терміну. 

Спосіб №5 
Важливим є те, як ви нарізаєте хліб чи батон. Різати цілий батон або хлібчик треба не з краю, а від середини. Розділивши батон навпіл, відріжте від середини потрібну кількість скибочок, а решту частини щільно складіть зрізами один до одного і так зберігайте. Хліб залишається немов захищеним з двох сторін і довше не черствіє. 

Спосіб №6
У морозильній камері при температурі -18°С хліб може зберігатися півроку. Причому заморожувати можна будь-який вид хліба: і чорний, і білий, і зерновий. Перед вживанням його треба розігріти (за умови невисокої температури) в духовці. Однак врахуйте, що після розморожування хліб дуже швидко черствіє, тому його потрібно розігрівати безпосередньо перед вживанням. 

Спосіб №7 
Існує твердження, що випічка зберігатиме свою свіжість протягом 2-3 днів, якщо з нею в каструлю покласти сире яблуко. 

Спосіб №8
Хліб не так швидко черствіє, якщо в хлібницю покласти шматочок цукру, невелику очищену картоплину або часточку яблука – це дозволить прибрати зайву вологу і підтримувати рівень вологості на одному рівні. 

Спосіб №9 
Якщо ви самі спекли хліб, то обов'язково слід повністю його охолодити протягом трьох годин. Охолоджений хліб краще ріжеться і він краще засвоюється організмом. Охолоджують хліб на решітці, вийнявши з форми. 

Спосіб №10 
ВАЖЛИВО!!!Чорний і білий хліб зберігати разом не можна, так як змішання хлібних дріжджів призводить до його псування: хліб починає пліснявіти. До того ж білий хліб в такому випадку набуває специфічний запах чорного. Тому різні види хліба розкладайте по різним паперовим або поліетиленовим пакетам. 

Спосіб №11 
Щоб зберегти від плісняви хліб, варто покласти жменьку солі в щільно закриту хлібницю. 

Спосіб №12 
Найкраще тримати хліб в закритому посуді. Можна вибрати для зберігання спеціальні хлібниці: металеві, пластмасові, дерев'яні. Такі ємності повинні бути достатньо герметичними і мати мінімальну площу вентиляційних отворів, також вони повинні стояти в сухому світлому місці, щоб не виникла ймовірність утворення плісняви​.

Спосіб №13
Добре зберігається хліб загорнутим в лляну тканину серветку в дерев'яних хлібницях. Кращі з них – з ялівцю і берести. Але знайти ялівцеву хлібницю нелегко, і коштує вона недешево, хоча можливі простіші варіанти з використанням різних порід дерева, в тому числі і в комбінації з ялівцем. В хлібницях з берести не з'являться цвіль і грибок, оскільки береста – прекрасний антисептик. 


 

Спосіб №14
Щоб продукт не псувався безпосередньо в хлібниці, потрібно періодично мити і протирати її оцтовим розчином і добре просушувати. Хоча б раз на тиждень видаляйте крихти. 

Спосіб №15 
Один з найпростіших способів зберегти свіжим хліб – це не купувати зайвого. Як можна освіжити черствий хліб. Рецепти свіжості Якщо хліб все ж зачерствів, ні в якому разі його не викидайте! Є способи зробити його не просто корисним, але і дуже смачним. 

1. Наріжте тонкими скибочками, підсушіть і подавайте до столу у вигляді сухариків. Зберігати їх слід в чистих полотняних мішечках. Сухарики також можна використовувати для панірування, приготування киселів, запіканок, квасу або їсти з бульйоном. 

2. Якщо батон або буханець черствого хліба окропити водою і помістити в духовку на 3-5 хвилин при температурі 150-160°С, то хліб знову набуває властивостей свіжого.

3. Ще один спосіб освіжити черствий хліб – у велику каструлю з водою помістити на підставці каструлю поменше. Покласти в неї хліб, накрити кришкою і потримати на слабкому вогні, поки не з'явиться запах свіжого хліба. 

4. Якщо зачерствіла ціла буханка, необхідно порізати її на шматки товщиною не більше одного сантиметра. Нарізані шматки потрібно покласти в друшляк або сито, 
можна зав'язати в марлевий мішечок, і влаштувати над киплячою водою на висоті 2-3 см. 

5. Крім того, з черствого хліба можна приготувати хлібно-сирно-яєчну запіканку. 
Робиться вона за наступним рецептом: поріжте хліб на дрібні кубики. Змішайте масло, яйця, сіль і перець. Збийте отриману суміш міксером або вручну. Форму змастіть маслом. Покладіть сухарики, залийте отриманою яєчною сумішшю і почекайте 20 хв. Зверху посипте будь-яким натертим твердим сиром і поставте в духовку на 20-25 хв. 
Приємного апетиту!


Залишити коментар
Ми прагнемо, щоб наша продукція і сервіс були на висоті. Якщо у вас є побажання, пропозиції або зауваження, будь ласка, зв'яжіться з нами. Завдяки Вам ми стаємо краще!

  • Введення коду, що зображений на картинці.
Комментарії